En la intimitat de casa



Aquest matí hem eixit a passejar pels carrers del poble. A casa d’un dels nostres veïns, Lluïs un ancià i la seua esposa que pateix demència, una llatinoamericana agranava en la sala d’accés. Oberta de bat a bat al carrer deixava veure l’estil senzill d’una casa de poble sense pretensions ni formalitats de dues persones en l’ocàs de les seues vides.

Un poc més avant, es veia una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats en ceràmica penjada en una cuina. Per davant un menjador amb mobles de tall barroc i fotos familiars. Continuant carrer cap a amunt una veïna netejava amb cura el seu tros de vorera. Darrere de la porta oberta un altre indici d’intimitat amb plantes i imatges de dies de festa en família. Des del riu s’endevinen jardins i patis posteriors on gaudir del sol o de la nit sense ser vist.

Poques vegades ens detenim a pensar com és de meravellós disposar d’un espai propi on construir un món a la nostra mesura i, per això mateix, la sensació de desemparament que ha de suposar perdre'l sobtadament.

Aquests dies estan sent especialment terribles per a Palestina. Un exèrcit modern, amb tota la tecnologia i el poder està atacant els guetos palestins amb tota cruesa. Aquests responen però amb molt menor èxit. En aquest mateix moment les víctimes ja són 167 d’elles 30 xiquets. Vaig sentir en les notícies que es llança un atac previ i en a penes un minut es llança un segon que polvoritza la zona. Els israelians, inclús, insten a abandonar les vivendes amb un missatge amenaçador que es rep en els telèfons mòbils de la zona nord de la Franja de Gaza.

No vull entrar en el fons de la qüestió ja que el conflicte, en la seua fase actual, va vindre precedit per assassinats cruels d’adolescents per l’un i l’altre costat i fa temps que la bogeria, la violència i el fanatisme porten als dos bàndols a cometre atrocitats, això sí, David contra Goliat. La potència de les forces israelianes és desmesurada contra la capacitat ofensiva palestina que no arriba més que a arrapar la fèrria seguretat de l’estat jueu.

El que em commou és la tragèdia humana que s’oculta darrere de cada bombardeig en zones amb civils. M’imagine el mateix ací, en el meu poble. Pense en la parella d’ancians amb sort vius però sense sostre, en aqueixa senyora que neteja la seua vorera i amb sa casa plena de records familiars. Em pose en la pell d’un pare retirant runes per a traure del cos d’un fill mort. No crec que entenguem la tragèdia de Palestina o Síria si no la personalitzem posant-li cara i cos de les persones que coneixem i volem i imaginem què sentiríem sabent-los morts, ferits o orfes de sa casa.

Vivim tan ràpidament, tan centrats en les nostres polèmiques locals que hem creat una cuiro que ens tanca en el nostre diminut paradís estable en un món terriblement injust que, arribat el cas, ens podria colpejar en la intimitat de la nostra casa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

No era el dia, no era la millor ruta. Penya Roja de la Serra de Corbera.

Animaladas

Andrés Mayordomo, desaparecido un día como el de hoy