Excálibur, la falsa polèmica




De voltes amb tot allò que s'ha ocorregut amb l'Èbola han sorgit les crítiques a tots els que van posar l'atenció en un vell gos de dotze anys i el seu sacrifici. Jo vaig ser dels que vaig signar la petició perquè no fóra sacrificat i se'l mantinguera en quarantena fins a determinar que ja no fóra perillós per a ningú. Ràpidament s'ha fet una mescla d'idees massa freqüent i tramposa. Un gos mobilitza tres-centes mil firmes en unes hores i es deixa morir a milers d'africans sense que ningú es preocupe.

Qui diu que no siguen molts d'aqueixos dels què signen els que ja fa temps vam pensar que l'ajuda s'hauria d'haver destinat a África? És que no es pot creure en ambdós coses?

Per un altra banda estava la urgència amb què s'anava a sacrificar un animal innocent per a donar una aparent eficàcia a una gestió nefasta de la crisi. La casa i l'edifici on vivia aquesta família, no van estar assistits durant dies i de sobte es munta tot l'embolic quan l'epidèmia s'ha deixat estendre per barris i hospitals de Madrid. Així que d'eficàcia gens i el gos va ser el pagà per a retrobar la imatge perduda. Signar la petició era lluitar per la seua vida o saber que seria sacrificat sense concessions si o si. Ja.

En temes d'imatge és molt senzill aconseguir la mobilització per un subjecte individual i això és el que ha passat. Salvant les distàncies tots ens commovem per Malala i la seua sorprenent història i oblidem que hi ha milions de xiquetes en el món que pateixen la seua sort. Una cosa no lleva l'altra.

Tenim en primer lloc, per tant, la urgència i el focus mediàtic. En segon lloc el sentiment d'injustícia amb una infermera i el seu marit que senten el gos com un fill i que si poc tenien, ara han de veure morir a la seua mascota. Els que tenim gossos sabem que no són persones però que si són essers amb vida plena i mereixedors de tot respecte per l'entrega amb la que fan que aquesta vida siga un poc més humana. Estic segur que els gossos trauen el millor que tenim com a persones.

Per si no fóra poc, els experts no tenen una opinió única. S'han pogut escoltar veus a favor i en contra. Davant del dubte haurien d'haver respectat la seua vida. El gos en si podia haver arribat a ser un objecte d'estudi atés que l'epidèmia està limitada a un entorn de poques persones i animals. Entenc els sacrificis massius en un àmbit de descontrol (epidèmia afectant desenes de persones i fora de control) però el que ha passat ací ho atribuïsc més al paperot de parèixer efectiu que a ser-ho realment.

Reconec que és una qüestió com menys polèmica perquè cada dia milers d'animals moren en escorxadors per a alimentar la població humana i no hi ha moltes alternatives. Crec que en això els pobladors de l'Amazones tenen més clares les seues responsabilitats quan alleten els bebès de mona si caçant maten a la mare. Podem usar animals amb diferents fins però tenim una responsabilitat ètica amb ells per això mateix.

És una falsa discussió perquè pense que el dia que vegem els gossos com a vida subjecta a drets serà perquè abans no haurem consentit les morts d'africans per fam, per malària, per guerres i per èbola. Si no tanquem els ulls davant de les misèria en la nostra pròpia espècie humana començarem a veure els animals amb els ulls de la compassió. El canvi ètic ens farà millors com a espècie. Anirem un pas avant en l'evolució.


Així doncs, els meus millors desitjos per a una professional que s'ha jugat la vida i ha perdut part de la seua vida i els seus amors en aquesta lluita, per a la seua família i per a tants africans que no conec i mereixen ser tractats com a persones i no com a nombres d'una notícia.

Comentarios

Entradas populares de este blog

No era el dia, no era la millor ruta. Penya Roja de la Serra de Corbera.

Animaladas

Andrés Mayordomo, desaparecido un día como el de hoy