Trump: La revolució dels taujans



Taujà: "A poc educat i de modals i gustos poc refinats"

 
Vaig ser educat en els valors de la cultura. Els meus pares no van gaudir de la possibilitat, tan sols, d'estudiar més enllà de l'escola bàsica però sempre van inculcar a casa la importància de la lectura i del coneixement. La meva mare, poc abans de morir, ja amb la ment molt pertorbada em va agrair que li portés un Hola, una lectura senzilla, però em va dir que la pròxima vegada millor un llibre. El meu pare parlava de la teoria de la relativitat o dels avenços científics a partir de les seves lectures contínues de revistes de divulgació . Ja en l'adolescència vaig ser guiat per Damián Catalá un intel·lectual d'origen anarquista que ja parlava de la revolució de la genètica a partir de les seves lectures en francès dels primers llibres que anticipaven els canvis que avui estem vivint. Sempre he valorat la importància del coneixement i la cultura com a mitjans per aconseguir l'enriquiment personal, l'aprenentatge i la comprensió del món. La ideologia, des de el meu punt de vista, sempre es va deure conrear per mitjà de la reflexió.


Trump. La ignorància quan no la mentida deliberada en estat pur. Després de dècades de postmodernitat en què s'ha adormit la consciència popular per mitjà de missatges senzills, hem anat creant un monstre. Durant anys hem vist com el missatge esbiaixat arribava per múltiples mitjans: l'heroi solitari que s'enfronta armat a les elits corruptes del poder. Era i és un missatge trampós però fàcil de digerir entre aquells que s'alimenten de telerealitat, telepredicadors o tweets incendiaris. Internet, la gran caixa de pandora, és font de coneixement tant com de manipulació. La vida a la pantalla, els videojocs i els missatges ràpids van esgotant la capacitat de lectura i reflexió de molta gent. L'índex de lectura de llibres decau mentre s'estén la filosofia barata i simple a través de les xarxes socials. Sembla que la campanya d'odi s'ha estès com el foc sobre la gasolina a una massa d'ignorants que assimilen missatges senzills sense tenir prou recursos mentals per qüestionar les mentides que són servides com a veritats.


"America first" (Amèrica primer) recorda perillosament al "Deutschland über alles" (Alemanya per sobre de tot) dels nazis. Els alemanys, una de les societats més avançdes de la època es van deixar seduir per un missatge de victimisme nacionalista. La por es va fer l'ama del periode i es van deixar lliures tots els dimonis que l'ànima humana.

Ens vam relaxar durant unes dècades en què els diners fluïen com sense fi. Vam pensar que era el final de les idees i que n'hi havia prou amb viure, tenir una casa, una hipoteca, dos televisors, dos cotxes i anar una vegada en la vida a Disney World. Fins i tot Obama va pecar de supèrbia infravalorant la capacitat d'odi d'un murri com Trump. Enfront dels insults d'aquest va desplegar un discurs irònic en el sopar de corresponsals de 2011, va subestimar el poder de l'odi i de les ganes de revenja. Crec que tots els que vivim i sentim la cultura vam consentir o, sent més condescendents, no vam saber veure que arribava la revolució dels ignorants, d'aquesta part de la població que no entén, que odia els que entenen i que s'alimenta de missatges i mentides sense contrastar. Aquesta part de gent que pensa que per ser gran una altra vegada cal trepitjar l'emigrant, humiliar les dones, mentir, ser deshonest, desprotegir als febles i blindar el teu fort amb una tanca, sobretot mental, contra la cultura, la solidaritat , el respecte al medi ambient o tots aquests valors que dignifiquen l'ésser humà.

Comentarios

Entradas populares de este blog

No era el dia, no era la millor ruta. Penya Roja de la Serra de Corbera.

Animaladas

Andrés Mayordomo, desaparecido un día como el de hoy