El miracle dels pans
La generació de xiquets de
la postguerra espanyola somiava, tal com conta mon pare, menjar pa blanc. La
farina de blat era un producte escàs i se substituïa amb un tipus de pa
anomenat “minxo” elaborat amb dacsa i que a poc de temps de ser cuit es tornava
tan elàstic com la goma. Era temps de privacions i el paradís la mateixa Xauxa.
Els nascuts en els seixanta
ens vam criar en un país amb relativa prosperitat que permetia, en general,
menjar cada dia. Encara que sense luxes i sense abusos la vedella, el lluç o
les truites formen part dels meus records de xiquet. El romanç de “no et deixes
el menjar” seguida d’un “ai si hagueres passat la fam de la guerra” formaven
part de l’etern sermó als xiquets inapetents. No crec que ningú de la meua edat
deixara de sentir alguna vegada el romanç incomprensible sense la vivència
directa. La meua tia Hilde contava que després de la guerra a Alemanya deixaven
que el menjar s’omplira de cucs per a poder menjar proteïnes. Això no s’entén
si no s’ha passat en primera persona.
El menjar en els anys seixanta
i setanta no era especialment barat. En general tot el món es podia alimentar i
els agricultors i ramaders podien viure del seu treball. No vull dir que no
haguera pobresa o fam puntualment, però en general les classes mitjanes se les
apanyaven per a menjar sense massa estretors.
La globalització i
l’obertura dels mercats va portar a la invasió de productes de països del
tercer món. Mentre una part de la població mundial moria de fam, el Primer Món
feia oïdes sordes i s’aprofitava pagant poc als productors d’Àfrica o Amèrica
Llatina. A Espanya el camp es despoblava i el càncer de l’abandó s’estenia per
horts i pasts. Pocs recordaven aquesta decadència ja que si el plàtan no era de
Canàries doncs era de Costa Rica.
Però va arribar la crisi.
Els de dalt mai els va faltar el menjar i en el congrés els menús subvencionats
van quedar a 3,50 els dos plats i postres mentre els menjadors escolars
cobraven més o menys el mateix per portar el portaviandes. Alguns xiquets ja
arriben sense haver desdejunat als col·legis. Les campanyes d’arreplegades de
productes de primera necessitat i els bancs d’aliments s’han convertit en part
del dia a dia. Del pernil serrà a la mortadel·la i del filet als macarrons o
les llentilles.
I en això va arribar el pa a
20 cèntims. En una enorme pancarta penjada en la paret del despatx de pa es
vanaglorien de la seua gran revolució. Pa per a tots! Un futur millor és
possible! Mentrestant una trista cua permanent aprofita l’oferta. Immigrants,
jubilats, gent de classe mitjana i mitjana baixa. Pareix que fins als pocs
cèntims de diferència basten perquè la gent espere pacient per a poder
emportar-se'l a casa. Els forners de tota la vida tremolen davant de la
competència i posen el crit al cel. Molts d’ells asseguren que a aqueix preu no
poden directament seguir en el mercat. L’empresari oportunista es farà amb el
benefici a curt termini però prompte eixirà un altre que farà el mateix fins que
un tercer baixe sous o acomiade i, donant becades, els diga als seus
treballadors, "Ho sent, però és el que hi ha". Altres forns no podran adaptar-se
a la previsible catàstrofe i tancaran deixant un solc de xicotets negocis
familiars arrasats. Forçats per la competència hauran d’abaixar la qualitat,
pagar menys al productor o ficar succedanis com ja ha passat amb les mescles de
carn de cavall i de vedella, que si bé no són danyoses per a la salut són un
frau.
La competència en preus és
sana, els mercats oberts afavoreixen el client però el límit ha d’estar en la
justícia i el benefici general. Quan paguem per la llet, la fruita, el pa o la
carn un preu abusivament baix per al productor retallem la possibilitat d’una
vida digna a tots ells. En la desesperació comprem la barra a vint cèntims i
enviem a més gent a la desocupació fent la recuperació més difícil.
El preu del pa, la seua
pujada, ha sigut motiu de revolucions. La competència salvatge motiu
d’escandalosos fraus. Entre el menjar barat i el benefici tots es mouen en
aquest mercat cruel. Una part de la humanitat passa fam, una altra engreixa amb
menjar de lamentable qualitat i lluita per perdre pes. Si fórem sensats comprendríem que tot té un
preu just i el respecte del mateix és el principi de la justícia social.
Comprar massa barat, encara que resulte temptador, és pa per a avui i fam per a
demà. Però per desgràcia la fam mai pot esperar.
Comentarios
Publicar un comentario