El paradís està prop de casa. Terrateig, Montixelvo i Aielo de Rugat.



fotos

Dies de pasqua i temps assolellat. Cadascú aprofita el seu temps lliure com més li agrada i jo trobe la meua pau interior a les muntanyes. Tenim molta sort els que vivim per aquestes terres i ens agrada la natura. No ens és necessari anar molt lluny per a gaudir de la mar, l’horta i les muntanyes.

El dijous anàrem a Terrateig, poblet aquest encimbellat en el vessant ombrívol de la Serra d’Ador. És el primer poble de la Vall d’Albaida, menut i sense la indústria que s’hi dona a l’altra banda de la comarca.

La pista forestal que naix a la font del poble ràpidament ascendeix i va oferint les primeres vistes al caminant. Terrateig es veu com un poble de joguet encara desemperesint-se d’una nit tranquil·la. El paisatge difuminat per una cortina de boira ens mostra a poc a poc tantes serres i muntanyes conegudes i que ja hem trepitjat.

S’ha fet una bona tasca de neteja i les sendes estan ben desbrossades. Passem per on una vegada va estar la font de la Sabata. Una solsida farà uns setanta anys, la feu desaparéixer i es va perdre soterrada per la ingent quantitat de pedres i terra. L’aigua és com un animal persistent que busca l'eixida a la llum i va tornar a brollar en la part més baixa del barranc. Es va habilitar una nova mina que ara proporciona aigua a Montixelvo.

La serra, tot i tindre bons camins, té parts inaccessibles en les seues parts més altes. Eixe contrast entre la zona de corrals on refugiar el bestiar i eixa altra misteriosa de barrancs i penya-segats primigenis degué portar a la creació de la llegenda del Caro, una subtil advertència sobre els perills de desafiar a Déu i la pèrdua de la dignitat humana pels pecats. Conta la llegenda que Caro era un pastor que va intentar enganyar el Nostre Senyor donant-li per sopar un gat on hi devia haver un cabrit. El seu pecat va ser castigat per la maledicció de convertir-se en un ésser fantàstic meitat mussol meitat persona i per la pèrdua del seu ramat. Diuen els pobletans que vaga per la serra i en les nits fosques se sent el seu embogit crit:”Ja en tinc una! Ja en tinc dues!” I així fins a sis. A continuació s’escolta: “No en tinc cap!” És una recreació del mite de Sísif en una versió local. El castic etern d'haver de repetir una tasca una vegada i una altra sense final. Imagine a Caro amagat per la part alta de la serra en un barranc on mai han arribat les persones baixant fins a les parets derruïdes dels corrals.

Quan era un adolescent vaig visitar el Collado de Martinent i vam pujar a la Carrasqueta. Pense que en aquella època els accessos a la part alt de la serra encara estaven operatius. Amb el pas de les dècades allò s’ha perdut i el mateix corral és un edifici abandonat i no hi ha una senda clara cap al cim de la serra. Un grup ens va preguntar per la senda, que sí apareix al mapa, i van anar a l’aventura a veure si podien completar la seua ruta per la part més feréstega d’aquestes muntanyes que separen L’Orxa i Terrateig.

Nosaltres vam seguir en direcció a la Cuta per la senda que arriba a la part més alta del Barranc de l’Engina i agafar la senda que ens portava al principi de la ruta. Vaig tindre la mala fortuna de relliscar i fer-me un tall a la palma de la mà. El terreny amb pedra solta i fort pendent sempre juga aquestes males passades: inconvenients de l’ofici!

Aquesta és la crònica d’una ruta circular ben agradable, amb bones vistes i amb moltes fonts. No necessitem fugir de casa per a trobar el paradís. El tenim ací mateix.

Comentarios

Entradas populares de este blog

No era el dia, no era la millor ruta. Penya Roja de la Serra de Corbera.

Andrés Mayordomo, desaparecido un día como el de hoy

Animaladas