Els abellerols.


fotos

Els abellerols ja són com amics que tornen tots els anys. Quan està acabant abril un dia sents el soroll característic de les seues piulades, mires dalt i veus els moviments d’alguna bandada de camí al nord. He de confessar que em produeix un sentiment d’eufòria del qual no tinc una explicació clara. Tal vegada és el sentiment íntim d’haver arribat un any més al final de la primavera i al principi de l’estiu.
Quan estàvem confinats, vaig veure una bandada en una línia de la llum no lluny de ma casa i em vaig sentir una altra vegada amb esperança. La vida seguia endavant.
L’abellerol és una au de coloració tropical. Juntament amb el blauet de les més vistoses. Són, a més a més, prou confiats i, si saps on està la branca que els agrada per a albirar el paisatge, pots fotografiar-los a poca distància. Són, com diu el seu nom, aus que s’alimenten d’abelles i altres insectes i sembla que, segons vaig veure en un documental, tenen increïbles capacitats per a fer-ho. Nidifiquen en forats que excaven en les parets terroses de rius o marges i, per això, és tan freqüent veure’ls pels marges dels rius i barrancs.
Hui, després de tres anys sense anar, hem tornat a la Vall d'Albaida per a veure una parella que està a punt de preparar el niu. Teníem dues branques preparades però, els animals també són maniosos, sols han triat una d’elles on poc els ha faltat per a no fer una actuació de teatre. Anaven i tornaven i, si posàvem el cant en una gravació, venien curiosos a veure si algun rival els volia disputar el territori. La femella estava més quieta i el mascle anava i venia portant-li a la núvia alguna abella.
Un mussol ens ha visitat igualment. Els abellerols es refiaven de la seua presència amb cants i vols ràpids. L'au rapaç mirava amb aquesta mirada clara i penetrant que tant els humanitza, curiós també davant dels cants de mussol que reproduíem amb l’altaveu.
Va ser una vesprada magnífica amb actuació estel·lar d’uns animalets tan bonics.Els abellerols.
Per a mi ja són com amics que tornen tots els anys. Hui, després de tres anys sense anar, hem tornat a la Vall d'Albaida per a veure una parella que està a punt de preparar el niu. Un mussol ens ha visitat igualment.

Comentarios

Entradas populares de este blog

No era el dia, no era la millor ruta. Penya Roja de la Serra de Corbera.

Animaladas

Andrés Mayordomo, desaparecido un día como el de hoy